Βαρνάβας

Ο Βαρνάβας Αττικής είναι ένα από τα χωριά της Βορειανατολικής Αττικής. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η πρόσβαση προς αυτόν είναι μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ο Βαρνάβας απέχει από το γειτονικό χωριό Καπανδρίτι (δυτικά) 6 χιλιόμετρα και το Γραμματικό (ανατολικά) 6 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.326 κάτοικοι.
Ονομασία
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος “Βαρνάβας”. Η πρώτη αναφέρεται στο πέρασμα του Αποστόλου Βαρνάβα από την περιοχή, ενώ η δεύτερη – και πιθανώς ακριβέστερη – θεωρεί ότι η τοποθεσία ανήκε σε έναν μεγαλογαιοκτήμονα που ονομαζόταν Βαρνάβας.

Ιστορικά στοιχεία
Στην Αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή πιθανότατα βρισκόταν ο Δήμος Σημαχίδαι, δήμος της αρχαίας Αττικής στην περιοχή Επακρία ή Διακρία.

Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από Αρβανίτες, που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, εκμεταλλευόμενοι τη μορφολογία του εδάφους. Αργότερα, αναπτύχθηκε η γεωργία και κυρίως η αμπελουργία. Ακόμα αργότερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείτο από οικοδόμους και εργάτες σε εργοστάσια, ενώ λιγότεροι ασχολούνταν με το εμπόριο.

Σήμερα, χάρη στην έντονη οικιστική ανάπτυξη και την προσέλευση νέων κατοίκων, η κοινωνική σύνθεση έχει μεταβληθεί σημαντικά και το αρβανίτικο στοιχείο έχει μειωθεί. Λίγοι μόνο αγρότες έχουν απομείνει, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών.

Μνημεία της περιοχής
Στο Βαρνάβα υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία από την αρχαία και βυζαντινή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο αρχαϊκός πύργος του 5ου π.Χ. αιώνα, οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής και το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Εορτές – Εκδηλώσεις
Μερικές από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην κοινότητα είναι ο εορτασμός της 29ης Ιουνίου (των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), το πολιτιστικό φεστιβάλ “Τα Κύματα της Θάλασσας” που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στα τέλη του Ιουλίου στην Παραλία Βαρνάβα, και ο «Πολιτιστικός Βαρνάβας» που πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλές άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους από την Κοινότητα Βαρνάβα και τις διάφορες οργανώσεις (Σύλλογος Γυναικών, Κέντρο Νεότητας Γραμμάτων & Τεχνών, Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Λαογραφικό Μουσείο

Πηγή: wikipedia