Οι ηλίθιοι

«Ο Νιλ Σάιμον μέσα από αυτό το αστείο και διαφορετικό του έργο κατορθώνει να θίξει θέματα εξαιρετικά σύγχρονα που αγγίζουν όλα τα παιδιά και προβληματίζουν όλους τους γονείς. Το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην διαφορετικότητα και καταδεικνύει πως η επιβολή, η περιφρόνηση, η κοροϊδία και οι κοινωνικές διακρίσεις, δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς. Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.

Σε ένα χωριό όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ηλίθιοι εδώ και εκατό χρόνια και καταραμένοι να παραμείνουν ηλίθιοι, για άλλα εκατό, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος (Π. Φιλιππίδης), που έρχεται εκεί για να διδάξει μια νεαρή κοπέλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Η… κατάρα θα λυθεί μόνο αν ο δάσκαλος καταφέρει να αυξήσει τη νοημοσύνη της κοπέλας. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνει κι εκείνος ηλίθιος…

Το 2014 ο Πέτρος Φιλιππίδης θα σκηνοθετήσει το έργο για το Θέατρο Αλίκη.  Στο δελτίο τύπου της παράστασης διαβάζουμε:

Ακόμα ένα από τα σημαντικά θέματα που θίγει το έργο είναι ο εκφοβισμός (bullying), κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όλα τα παραπάνω θέματα θίγονται με τον ιδιαίτερο τρόπο που ο Νιλ Σάιμον θα μπορούσε να διαχειριστεί».

Το έργο προβλήθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό Star, το 2001. Σκηνικά – κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης. Παίζουν: Ηθοποιοί: Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ντίνος Καρύδης, Βίλμα Τσακίρη, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Χαλεπλής, Βασίλης Ρίσβας, Νίκη Παλληκαράκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αντώνης Κρόμπας.