Σχοινιάς

Ο Σχοινιάς ή Σχινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής. Στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στον Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στη Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα). Λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας, η περιοχή σήμερα χαρακτηρίζεται εθνικό πάρκο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η παραλία του Σχινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια.

Στην περιοχή του Σχοινιά δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρητικότητας 14.000 θέσεων.
Στο δυτικότερο άκρο της παραλίας του Σχοινιά τοποθετείται το μέρος όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, ενώ κοντά σε αυτή την περιοχή (περίπου 4 χλμ.) βρίσκεται και ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Η ονομασία
«Σχοινιάς» είναι η σωστή ορθογραφία αντί του «Σχινιάς» που συναντάμε αρκετές φορές, ειδικά από τη δεκαετία του 90 και μετά, προφανώς από την αυθαίρετη σύνδεση της περιοχής με τον θάμνο «σχίνο». Οι πιο παλιοί κάτοικοι και επισκέπτες θυμούνται και την -επίσης από λάθος- επιγραφή που έφερε κάποιο από τα λίγα ΚΤΕΛ λεωφορεία που εξυπηρετούσαν την περιοχή τη δεκαετία του 80, όπου ο Σχοινιάς αναφερόταν ως «Σχίνα».

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα σχοινιά που βρίσκονταν παλιότερα σε όλο το μήκος της παραλίας για να δένουν οι βάρκες και τα πλοιάρια. Τα πιο παλιά χρόνια, που δεν υπήρχε και το μικρό λιμάνι της Παραλίας Μαραθώνα, το ακρωτήριο Κυνοσούρα λειτουργούσε ως φυσικός λιμενοβραχίονας και προστάτευε την παραλία του Σχοινιά από τα κύματα και τους δυνατούς ανέμους: «…του σημερινού αγκυροβολίου πλοιαρίων δι’ όλην την πεδιάδαν του Μαραθώνος εξ ου σημείου άρχεται και ο υπό της Κυνοσούρας από των ανέμων ασφαλιζόμενος του Μαραθωνίου κόλπου μυχός» (Γεωργίου Σωτηριάδου – Ανασκαφαί Μαραθώνος, 1935).
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι Πέρσες επέλεξαν το συγκεκριμένο μέρος για τον ελλιμενισμό του στόλου τους το 490 π.Χ.
Η παραλία αναφέρεται ως «Schoinia» και σε παλαιά κείμενα και χάρτες (π.χ. τοπογραφικά του 19ου αιώνα) επιβεβαιώνοντας το ορθό «Σχοινιάς».

Η παραλία
Η παραλία του Σχοινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινιών (π.χ. το 1971 στην ταινία Κατάχρησις εξουσίας με τον Νίκο Κούρκουλο, όπου στον Σχοινιά διαδραματίζεται το φινάλε της ταινίας και το 2008 στην ταινία Ι4 – Λούφα και απαλλαγή, όπου το στρατόπεδο στο ακριτικό νησί της πλοκής, βρίσκεται στο δάσος του Σχοινιά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια